top of page
Zoeken
  • Amber-Grace Teunissen

Wel gezond eten, maar niet gezond smeren?

Wist je dat voeding en de huid een relatie met elkaar hebben? Namelijk dat voeding de gezondheid van jouw huid kan maken of breken. Laten we er eens een simpel ingrediënt bij pakken, vitamine C.

Vitamine C is aanwezig in veel citrusvruchten en groenten. Vitamine C draagt een steentje bij in de aanmaak en behoud van het aanwezige collageen in onze huid. Collageen zorgt voor een jonge, volle en sterke huid. Ook is collageen verantwoordelijk voor het behoud van sterke vaatwanden, onze bloedvaten. En onze bloedvaten houden wij liever sterk en gezond! Dus vitamine C is een onmisbaar ingrediënt in onze voeding.



Hoogwaardige ingrediënten zijn belangrijk voor ons lichamelijk gestel. We worden ons steeds bewuster over onze voeding en gaan regelmatig detoxen of sapkuren. Dit is niet alleen goed voor het lichaam, maar hier gaan wij ons ook mentaal beter door voelen.

En dan vraag ik mij vaak af, ‘’waarom word er niet bewuster nagedacht over de ingrediënten die wij dagelijks op onze huid smeren?’’ Onze huid is het grootste orgaan van de mens, dus zou je dat eigenlijk wel denken, toch?


Buiten het feit dat onze huid een spiegel is van onze gezondheid en ons visitekaartje en dus niet geheel onbelangrijk in de wereld van 2021 waarin uiterlijke verschijning erg belangrijk is geworden.

Na deze gedachte, ben ik op zoek gegaan naar informatie om een duidelijk beeld te verkrijgen over goede ingrediënten en minder goede ingrediënten voor de huid. Ook wil ik deze informatie delen met mijn cliënten, zorgvragers en vooral mensen die op zoek zijn naar de juiste huidverzorgingsproducten. Helaas zijn de ingrediënten die op de verpakking staan tegenwoordig niet eens uit te spreken, wat resulteert in ‘laat maar zitten, het zal wel’.

Nu heb ik een manier gevonden, een gratis app applicatie voor Apple devices waarmee je ingrediënten kan gaan scannen. Op deze manier kan je een verpakking scannen en zal deze laten zien wat er precies bedoeld word met Phenoxyethanol, SLS en SLES Sodium Lauryl of Sodium Laureth Sulfate.




Ik spreek regelmatig cliënten of consumenten in de praktijk die op zoek zijn naar ‘een crème die lekker ruikt en zorgt voor de ultieme SPA beleving voor thuis. De verpakking moet er mooi uitzien, want dat staat mooi op de plank. En het zal leuk zijn als de crème een goud kleurtje heeft’. ‘Maar ik wil ook van die rimpels af, een strakke huid en geen ouderdomsvlekjes meer’.


Ik zou het persoonlijk te gek vinden als bovenstaand product bestaat! Maar helaas is dat niet de werkelijkheid. Er bestaat in mijn beleving helaas geen effectieve crème met een mooi goud kleurtje die de huid jonger uit laat zien. Vele onderzoeken tonen aan dat er geen enkel bewijs is dat goud goed blijkt te zijn voor de huid. Sterker nog, er zijn juist meer onderzoeken over goud die aantonen dat het juist slecht is voor de huid. Ook schijnt goud een toxische werking kunnen hebben op de huid en bizarre huidaandoeningen te kunnen stimuleren. Dus vanuit mijn opinie als huidtherapeut, smeer ik liever geen ‘goud’ op de huid.

Naast luxe en kleur van een product is geur ook niet geheel onbelangrijk. Een heerlijke lavendelgeur bijvoorbeeld. Lavendel word veelal gebruikt in cosmetische producten, omdat het lekker ruikt en een natuurlijk product is. En natuurlijke producten zijn goed voor de huid. Maar is dat eigenlijk wel zo? En mijn antwoord daarop is: “Nee, helaas niet altijd”.


Lavendel komt in meerdere medische onderzoeken naar boven als een product die de huid kan irriteren en vrije radicalen kan vormen in de huid in combinatie met zuurstof. Dit betekend dat het dus juist huidveroudering en beschadiging kan geven. Hier hoef je zelfs geen medisch onderzoek voor te lezen, maar staan genoeg beschikbare artikelen over lavendel en andere simpele ingrediënten die veel worden toegevoegd in huidverzorgingsproducten.





Naast de basisinformatie die hierboven is beschreven wil ik jullie kennis laten maken met THINK DIRTY.

Think Dirty is de gratis applicatie voor Apple devices die je kan gebruiken om ingrediënten beter te begrijpen die in huidproducten zitten. Deze app wordt ook benoemd door de NVH(Nederlandse vereniging van huidtherapeuten)om de consument te helpen bij een bewuste keuze als het gaat om huidverzorgingsproducten.

Er zijn ook ingrediënten die in huidproducten zitten die in een slecht daglicht staan zoals parabenen of bewaarstoffen. Dit blijft een ingewikkelde keuze voor de consument om er wel of niet voor te kiezen. Onderzoeken tonen aan dat het risico op een allergische reactie groter is bij het smeren van een product die over datum is, dan een product te smeren met bewaarstoffen. Want ja, je eet ook geen voedingsmiddelen die over datum zijn, dus waarom wel een over datum of gecontamineerd product?

Dus ja, het is nog niet altijd even gemakkelijk om zeker te weten of jouw huidproducten vrij zijn van schadelijke stoffen. Met gebruik van de app en gebruik van gezond verstand kom je een heel eind.


Bestaat er een crème die echt werkt tegen huidproblemen?

Tegenwoordig zijn er echt wel effectieve medische huidproducten op de markt, die echt aantonen om huidproblemen tegen te gaan. Zo bestaan er huidproducten met Retinol, Salicylzuren en Glycolzuren die huidstructuren aanzienlijk verbeteren. Alleen ruiken deze producten gewoonweg minder lekker. Is jouw wens om een mooie huid te smeren, dan zul je dit eigenlijk een beetje moeten accepteren.

Naast medische huidproducten zijn er tegenwoordig ook medische behandelingen beschikbaar in huidkliniek & praktijken. Als client of consument zou je dus kunnen kiezen om een doeltreffende behandeling te ondergaan voor cosmetisch storende huidproblemen. Denk bijvoorbeeld aan pigmentvlekken of couperose die je gemakkelijk en effectief kan laten behandelen door middel van lasertherapie.

Een pigmentvlek of couperose smeer je helaas niet binnen 3x weg met een medische crème. Wel kan deze crème ervoor zorgen dat het pigment of couperose zich niet opnieuw ontwikkeld. Tip: Richt je op een gediplomeerd huidtherapeut of ervaren huidspecialist. Jezelf niet goed informeren kan helaas ook lelijk uitpakken!


Wil jij vrijblijvend en eerlijk advies? Kom een keer langs voor een consult!

Naast behandelmogelijkheden geven wij ook persoonlijk productadvies.

63 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page